Marcel Ciolacu, președintele PSD și președinte al Camerei Deputaților, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul.
Liderul PSD a vorbit despre necesitatea intrării României în Spațiul Schengen, după amânări interminabile, punctând faptul că, pentru prima dată PSD ȘI PNL vorbesc aceeași limbă în ceea ce privește acest subiect care a stârnit diverse controverse, dezbateri și discuții politice, informează GÂNDUL.
„M. Ciolacu: Fiindcă nu am negociat corespunzător și au folosit acest joc steril politic între PNL cu PSD. Uitați-vă, acum, că și PSD și PNL vorbesc aceeași limbă în ceea ce privește intrarea în Shengen și solicitarea să intrăm în acest pachet de trei: Croația, Bulgaria și România. Dar este o necesitate, în urma conflictului din Ucraina, pentru Europa să intrăm în Schengen.
Uitați-vă la atitudinea partidelor din Ungaria, uitați-vă la atitudinea partidelor de stânga/ dreapta din Polonia și amintiți-vă atitudinea partidelor de stânga/ dreapta și acest experiment USR, cât rău ne-am făcut noi singuri prin dispute și prin reclame. În acest moment, toată clasa politică vorbește o singură voce în ceea ce privește intrarea României în Spațiul Shengen.”
Reamintim că președintele Klaus Iohannis acuza în urmă cu peste doi ani, în mai 2019, că România nu se află în Schengen din cauza PSD. Atunci, șeful statului spunea că social-democrații de doi ani și jumătate asaltează justiția, adăugând că am fi fost deja în Schengen, iar MCV ar fi fost ridicat dacă țara noastră ar fi continuat lupta anticorupție: ”Nu din cauza olandezilor sau a francezilor nu suntem în Schengen. Din cauza PSD-ului”.
Amintim că, adesea, rapoartele negative MCV au fost folosite pentru a motiva întârzierea votului de admitere a României în spațiului Schengen.
În prezent, spațiul Schengen cuprinde majoritatea țărilor UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Cu toate acestea, Bulgaria, Croația și România sunt în prezent în curs de aderare la spațiul Schengen și aplică deja în mare măsură acquis-ul Schengen, precizează CE.
În plus, și patru state din afara UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein au aderat și fac parte acum din Spațiul Schengen.